De vijand slaapt nooit deel 2 | Blog

De vijand slaapt nooit deel 2 | Blog

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dave Schreurs blogt over de agrarische makelaardij.

Geachte klant,

Exact twee jaar geleden heb ik een stukje geschreven over het probleemonkruid Knolcyperus. Met bovenstaande titel wil(de) ik verwijzen naar het blijvende gevaar van deze vuiligheid. Het probleem is nog lang niet opgelost en is, denk ik, gedurende deze twee jaar alleen maar groter geworden.

De grootste verspreidingsfactoren van dit onkruid zijn onachtzaamheid en gemakzucht bij de bestrijding van met name kleine besmettingen. Het is zaak om het probleem direct in de kiem te smoren. In de strijd tegen het oprukkende gevaar worden gelukkig steeds meer landeigenaren zich bewust van het groeiende probleem. Er worden ook meer initiatieven genomen voor alternatieve bestrijding. Zo is er deze zomer geprobeerd met stroom het onkruid te bestrijden. Door een (te) late uitvoering van deze elektrocutie, is de schade die het onkruid aangebracht wordt, nu nog niet afdoende. De bestrijding van de knolletjes in de grond blijft vooralsnog een grote uitdaging. Voorwaarde om van de knolcyperus af te komen, is het gegeven dat bij besmetting nooit een diepe grondbewerking uitgevoerd mag worden.

Ik ben bang dat ik over enige tijd weer een update over dit groeiende probleem moet geven. We zullen ons met elkaar zeer bewust moeten zijn van de gevolgen van een opgelopen besmetting. Afgezien van een dalende marktwaarde van een besmet perceel, kost het een hoop ergernis en negatieve energie!

Succes!

Dave Schreurs, agrarisch makelaar/taxateur