Handelspraat met Kevin van Haaster

Handelspraat met Kevin van Haaster

Na regen komt zonneschijn

Handelspraat met Kevin van Haaster

Na regen komt zonneschijn, zeggen ze. Maar waar we nu in terecht zijn gekomen, zijn geen zomerse vooruitzichten. Echter, stilzitten zit niet in ons DNA. En dus hebben we de verfkwasten erbij gehaald om het kantoor een opknapbeurt te geven. Iets om handen hebben, geeft in ieder geval voldoening en in de tussentijd plegen we zo nu en dan een belletje en sturen mailtjes om de kwekers te voorzien van goed advies. Bijna ieder gesprek wordt wel afgesloten met de hoop dat de markt snel weer herstelt.

Positieve veranderingen

Met respect naar een ieder die een moeilijke tijd door maakt, wil ik toch een aantal positieve ervaringen schetsen die wij deze weken meemaken. Door vindingrijkheid en creativiteit heeft de sector namelijk ondertussen enorm veel reclame gemaakt voor de producten die wij met zijn allen telen. We hebben de consument kunnen tonen wat een prachtig product wij maken. Gevoelsmatig zullen ze daar in de toekomst voor terugkomen. Zelf stond ik verbaasd van hoe lang en mooi de Strong Gold tulpen van de heren Van der Slot op de vaas staan. Ik heb de verscheidenheid aan buiten tulpen aanschouwd die te koop staan bij Ton Hulsebosch en heb ik ondervonden dat heel De Zilk en omstreken inmiddels de violenmanden van Meko Hulsebosch kent.

Creativiteit bij de kwekers en exporteurs

Daarnaast zie ik en lees ik dat exporteurs en kwekers, die ondanks hun eigen zorgen, de mensen in de zorg belonen met een welverdiend bloemetje of plantje. Zij zetten de sector op creatieve wijze in de schijnwerpers. Hierdoor kennen webwinkels en bloemisten met een bezorgdienst piektijden. Waar we eerst nog massaal toiletpapier aan het hamsteren waren, zien we nu gelukkig dat mensen kiezen voor een boeket bloemen en zakjes bloembollen voor in de tuin. De lentekleuren en geuren waar we allemaal blij van worden, worden letterlijk in huis gehaald.

Vertrouwen in de toekomst

Handelaren van bloemen beseffen nu maar al te goed dat zij ook in de toekomst de kweker nodig hebben. Ze willen zelfs meedenken in oplossingen en komen bijna allemaal trouw hun verplichtingen na. Dit lijkt iets vanzelfsprekends in goede tijden, maar het is fijn dat dit nu ook bewezen wordt in moeilijkere tijden. Ik ben ervan overtuigd dat bloembollenkwekers en exporteurs die blijven ondernemen en vertrouwen hebben in de toekomst, weer handel gaan creëren wat resulteert in de aankoop van bollen. Ook voor de export naar China waar de ervaring is, dat de wereld weer door gaat na het virus.

We komen er sterker uit

Inmiddels staat het kantoor van FBT volledig in de verf, klaar om mogelijkheden te grijpen die de toekomst zal brengen. De angst regeert momenteel, maar we moeten vertrouwen blijven houden in de toekomst. Zo komen we uiteindelijk sterker uit deze zware strijd.

Kevin van Haaster