Onze kracht zit in de kern van de bol

Onze kracht zit in de kern van de bol

Interview met Frans en Jan van der Slot

Een tulp van Van der Slot komt van een kwalitatief hoogwaardige bol. Een bol kan er van buiten blinkend uit zien, maar waar het om gaat is dat hij een goede inhoud heeft, volgens Jan en Frans van Van der Slot Tulips. “Een sterke bol mag er dus best wat minder charmant uitzien. Als de inhoud maar uitstekend tot bloei komt.”

Van der Slot Tulips broeit en kweekt verschillende soorten tulpen, in de kas en op het land. Vader van der Slot heeft de tulpen kwekerij en broeierij zelfstandig opgezet in de jaren ’90. “In 2017 hebben wij samen het stokje van onze vader overgenomen”, vertelt Jan. “Ons doel was groeien. Van 7 hectare teelt zijn we gegroeid naar 60 hectare met 30 miljoen bollen. En de 700.000 bloemen zijn er inmiddels 5 miljoen geworden.”

De juiste ingrediënten

“Wij gaan voor het hoogst haalbare. Een bol kan er gelikt uit zien aan de buitenkant, maar als er een slappe bloem uitkomt heb je er niks aan. Iemand moet blij worden van een bos tulpen van ons.”

Frans legt uit hoe je dat bereikt: “Een perfecte bol heeft grotendeels te maken met de voeding. Maar ook hoe lang je de bol in de grond laat. Hoe langer, hoe sterker. Dat brengt ook risico’s met zich mee. Een rijpere bol is gevoeliger voor stoten. Wij rooien de bollen later, zodat ze beter tot hun recht komen. En als het nodig is, pellen we ze met de hand om stootplekken te voorkomen.”

Het seizoen

“Ons seizoen loopt van december tot april. Hierin vallen ook een aantal speciale dagen. Denk aan Valentijnsdag, Pasen en de Engelse Moederdag. En de belangrijkste dag voor ons; Internationale Vrouwendag! Deze dag is in Nederland nog niet zo bekend, maar het begint al over te waaien. Dus wees voorbereid op 8 maart! Voor ons is de Lenteflora in Lisse ook een belangrijke dag. Hopelijk vallen we net als vorig jaar in de prijzen.”

De toekomst van de tulp

“De toekomst? De tulp blijft natuurlijk bestaan. Bedrijven zullen groter en groter worden. Wel denken we dat kennis verschraald omdat het aantal kundige mensen steeds kleiner wordt. De discussie over biologisch telen, zien we niet als een bedreiging. Al jaren wordt er streng gecontroleerd op antibestrijdingsmiddelen. We weten precies wat er in zit. En gaan uiterst nauwkeuring met onze grond om. We rommelen echt niet zomaar wat aan!”