Even voorstellen: Jeffry Leegwater

Even voorstellen: Jeffry Leegwater

Even voorstellen: Jeffry Leegwater

‘Een bos bloemen in huis maakt het leven zoveel leuker!’

Collega Jeffry Leegwater is in juni 2018 in dienst getreden bij FBT als commissionair voor de tulpen in het noorden van Nederland. Na jarenlang in de bloemenexport te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar de bemiddeling in bloembollen bij FBT. Even omschakelen voor deze nuchtere West-Fries, maar inmiddels is hij het vak helemaal eigen.

Stel jezelf eens voor!

Ik ben Jeffry Leegwater, 47 jaar en ben geboren en getogen in West-Friesland. Jarenlang heb ik bij Fleurametz, een van de grootste bloemenexporteurs van de wereld, gewerkt. Ik was filiaalleider van twee bedrijven in Duitsland en verantwoordelijk voor de cash & carry, de lijnrijders en de online verkoop van snijbloemen. Ik deed veel klantbegeleiding, maar heb me ook ingezet om de online verkopen een boost te geven. In 3 jaar tijd zijn we van nog geen 10% naar 40% online verkopen gegaan. Een mooie ontwikkeling.

Waarom ben je bij FBT komen werken?

Werken in de bloemenexport betekende ook veel reizen. Zondagavond ging ik weg, en vrijdagavond kwam ik weer thuis. Dat brak na al die jaren toch op. Bovendien heb ik een gezin met twee fantastische kinderen en daar begon ik teveel van te missen. Ik verlangde naar meer tijd voor mijn gezin in mijn eigen huis. Toen deze functie op mijn pad kwam, ben ik gaan onderzoeken of dit iets voor mij kon zijn. Bloemen is toch net weer even een ander vak dan bollen. Maar de vele goede adviezen en gesprekken hebben geleid tot een nieuwe uitdaging bij FBT. Een plek waar ik het erg naar mijn zin heb én waarbij ik meer thuis ben!

Wat valt je op na een jaar werken bij FBT?

Ik merk dat werken met bollen veel technischer is. Op allerlei aspecten. De bollen gaan de grond in en dan is maar het afwachten of de bol voldoet aan alle verwachtingen. De groei en kwaliteit van een bol is afhankelijk van het weer, je hebt te maken met wat er aan bollen beschikbaar is en wat de handel vraagt. Kennis en informatie uit de markt is dus essentieel.

Jouw werkgebied is het noorden van Nederland, het kleigebied.

Klopt. Noord-Holland, de Noordoostpolder, Friesland en Groningen zijn de gebieden waar veel klei- en zavelgrond te vinden is. Het mooie van kleigrond is dat een aantal soorten bollen beter gedijt in kleigrond dan in zandgrond. In kleigrond zit namelijk meer energie waardoor de bol over het algemeen beter afbroeit. Een goeie kleibol is dus goed afbroeibaar, zwaar en krijgt een mooie bloem.

Hoe komt het dat kleigrond steeds interessanter is geworden?

Sinds er in netten geteeld wordt, is de oogst volledig gemechaniseerd en daardoor is de groei van het areaal op de klei enorm toegenomen. Bollenkwekers hebben daardoor enorme volumeslagen kunnen maken. Daarnaast zijn veel kwekerijen ook zelf gaan broeien. Waardoor ze risico’s kunnen spreiden. Ze zijn dan niet alleen maar afhankelijk van het voorjaar maar kunnen in de winter ook verkopen.

Wat is jouw missie in je werk?

Daar hoef ik niet lang over na te denken! Ik streef er altijd naar dat op een prettige manier vraag en aanbod tot elkaar komen. Dat betekent dat je vertrouwen in elkaar moet hebben. Ik vind het daarom ook belangrijk om mijn gezicht aan de kwekers en broeierijen te laten zien. Veelal ken je elkaar alleen van telefoongesprekken en niet van gezicht. Daarom stap ik 1 á 2 dagen per week in de auto om mijn gezicht te laten zien. Ik merk dat dat erg gewaardeerd wordt. En vice versa!

En wat verwacht je voor de toekomst?

Ik verwacht dat het aantal kwekers af zal nemen. Dat merk je nu al. Er is niet altijd meer een opvolger, en daardoor worden kwekerijen overgenomen. Dat zorgt tegelijkertijd ook voor schaalvergroting bij andere bedrijven. Bovendien zal er ook meer duurzame bloementeelt zijn. Je kan je kop nu misschien nog in het zand steken, maar op een gegeven moment kan dat echt niet meer. Ook het aantal soorten tulpen blijft toenemen, verwacht ik. De markt blijft vragen om noviteiten. Mensen willen continu iets nieuws, iets anders. En daar heeft men ook meer voor over. Maar de populaire Strong Gold blijft natuurlijk bestaan. Een betaalbare tulp zal er altijd zijn.

Passie voor de bol en de bloem als we dat zo horen!

Absoluut. Zowel in mijn werk als thuis. Je zal bij mij thuis dus ook altijd bloemen zien staan. Bloemen maken het leven zo veel kleurrijker en leuker!