Handelspraat met Kevin van Haaster

Handelspraat met Kevin van Haaster

Met de hakken of een grote sprong over de sloot?

Handelspraat met Kevin van Haaster

Nog even en de glazen bol voor het oogstseizoen kan weer opgeborgen worden. Het is 1 augustus geweest en dat betekent dat een groot deel van de volumes aan tulpen, hyacinten en krokussen inmiddels bij de export staan en een groot deel van de narcissen die gerooid zijn snel bij de export gaan verschijnen. Kevin van Haaster vertelt er meer over in zijn handelspraat.

Compliment naar onze kopers

Terugkijkend naar de periode rondom maart willen we allereerst een groot compliment maken richting onze kopers. Een ieder heeft zich netjes gehouden aan de gemaakte afspraken op de koopovereenkomst, ondanks dat het seizoen niet bij iedere koper even voorspelbaar en makkelijk verloopt.

Wisselende stemming

Aan de verkoperskant heerst een wisselende stemming. Afhankelijk van de productgroepen zijn er grote verschillen te merken. Te grote volumes staan hier en daar nog bij kwekers te wachten op een koper. Gelukkig is er wel dagelijks handel en wordt het aantal met de dag overzichtelijker. Positief is dat de tulpen in de luxe broei en het droogverkoop kanaal hun wegen hebben gevonden tegen acceptabele prijzen. Langzamerhand raken deze uitverkocht. We zien dat krokussen telen steeds moeilijker aan het worden is, maar voor de kwekers die dit onder controle hebben is de prijsvorming heel erg goed. Het is nog wat vroeg in het seizoen om op de narcissen terug te kijken, maar wat er al verkocht is de afgelopen weken is tot nu erg positief te noemen.

De bloemenhandel

De bloemen zijn duur de laatste weken, wat positief uitpakt voor de jaarrond kwekers. Mede door de problematische logistieke aanvoer vanuit Afrika en onrust in Afrikaanse landen, is de aanvoer van voornamelijk rozen lager dan gebruikelijk. Daarnaast blijft de vraag naar bloemen en planten hoog. Op bezoek bij een grote retail leverancier van bloemen in Rijnsburg, werd mij verteld dat de omzet ten opzichte van 2019 gigantisch is. Men loopt ruim boven budget en de verwachting is dit vast te kunnen houden. Er is veel vertrouwen bij retailers en er wordt optimistisch naar de toekomst gekeken.

De keerzijde van het verhaal is dat er, in dezelfde groep handelaren van bloemen en planten, bedrijven zijn die luxe bloemenwinkels beleveren op 80% van de gebruikelijke omzet. Minder klandizie en minder bruiloften in deze periode zijn de grootste oorzaken van de omzetdaling.

Lichtpuntjes maar ook onzekerheid

Als we terugkijken op de afgelopen periode is de één met de hakken over de sloot gegaan en een ander met een sprong. Ondanks dat de toekomst nog onzeker is, kijken we wel al terug op heel wat lichtpuntjes waar veel kracht uit te halen is. Als sector maken wij de wereld iedere dag een beetje kleurrijker en daar hebben wij iedereen bij nodig.

Kevin van Haaster