Handelspraat met Kevin van Haaster
Het is nog niet zo heel lang geleden dat we de supermarkt over het algemeen alleen maar bezochten om onszelf te voorzien van ons dagelijkse portie voeding. Maar door corona, het sluiten van de horeca en het vele thuisblijven, bezoeken heel veel mensen vandaag de dag met een totaal andere behoefte de supermarkt. We gaan er niet alleen meer heen voor het noodzakelijke, maar ook om onszelf een beetje te verwennen met wat extraatjes. En dat levert kansen voor ons vak op.
Nu niet alleen de behoefte maar ook de winkelbeleving van de consument anders is, krijgen we veel meer de aandacht van de consument. Dat merken we al enige tijd aan de stortvloed van bloemen aankopen in de supermarkt. Een zegen die zeker het bolbloemenvak heel hard nodig had. Maar het kan beter, veel beter.
Daarvoor eerst een klein stukje theorie. Het menselijk brein maakt in 0,3 seconden de keuze of het product wat getoond wordt wel of niet interessant is voor iemand. In de meeste winkels vind je de bloemen en planten categorie vlak bij de servicebalie, die vaak aan de andere kant van de ingang van de winkel te vinden is. Daar gaat het mis. Zodra we de supermarkt naderen, zijn we eerst bezig met het vinden van een karretje of mandje en komen daarna direct op de groenteafdeling terecht. Tijdens de hele reis door de supermarkt kom je geen plant of bosje bloemen tegen. En dus wordt de behoefte hieraan ook niet actief gecreëerd. Eenmaal alles afgerekend, willen we zo snel mogelijk weer naar huis. De bloemen en planten laten consumenten nog te vaak links staan.
Dat is jammer en echt een gemiste kans. Een bewijs dat een goed category beleid voor planten en bloemen wel heel succesvol kan zijn, is Valentijnsdag. Voorafgaand aan Valentijnsdag zijn de supermarkten namelijk tot de nok toe gevuld met een breed assortiment aan bloemen en planten. Dit event staat ieder jaar weer garant voor een enorme lift in de vraag naar bloemen en planten. Het verrassen van onze geliefden laat een ongekende potentie voor de hele categorie zien.
Een handelaar weet namelijk dat ook de vraag naar bijvoorbeeld mono bossen blauwe snijhyacint en gele narcis tijdens de Valentijn week ongekend groot is. Soorten die in eerste instantie misschien totaal niet matchen met de verwachting van de ontvanger van bloemen tijdens deze speciale dag. Maar die dankzij de grote hoeveelheid bloemen die aangeboden worden en de aandacht die de rode rozen trekt, toch het koopgedrag van de consument beïnvloeden.
Stel je eens voor dat we de aandacht van de consument niet alleen rondom Valentijnsdag, maar week in week uit zouden kunnen trekken voor bloemen en planten? En bedenk dan eens hoeveel bloemen en planten er extra verkocht zouden kunnen worden?
Steeds meer retailers kennen het antwoord hier al op. En spelen goed in op de kansen en mogelijkheden voor het bloemen en plantenschap. Als straks alles weer normaal wordt, gun jezelf dan eens een bezoekje aan een Tesco. Of dichter bij huis een Deen supermarkt. Hier staan bloemen en planten categorieën waar menig FMCG jaloers op is. Voldoende kansen voor de toekomst!
Kevin van Haaster
Lees meer actueel nieuws