Trekpleister Bollenstreek bloeit weer

Handelspraat met Kevin van Haaster

Bijna was ik het vergeten, maar toch gebeurt het en zie ik het ieder jaar weer. Midden op de weg vol in de ankers, omdat iemand zijn auto pontificaal in de berm parkeert om een foto te maken van een bloeiend hyacintenveld, hordes met mensen tussen de tulpen om een selfie te maken en overal files richting de Keukenhof. Wonend in de Bollenstreek kunnen we de toeristen soms wel eens vervloeken, maar waar klagen we nou over? Want eigenlijk is het toch ontzettend leuk dat er zo veel interesse is in ons product? En hoe bijzonder is het dat naast de streek zelf ook de Keukenhof en showtuinen zoals The Tulip Experience en The Tulip Barn tegenwoordig hét toneel voor influencers zijn. Zij delen hun ervaringen vervolgens weer met volle enthousiasme en ook nog eens belangeloos met de hele wereld via hun eigen social media kanalen. Hier kan geen marketingbudget tegenop. 

Over enthousiasme gesproken. Het enthousiasme in de handel is door de oorlog in Oekraïne helaas behoorlijk gekanteld. De daghandel oogst 2021 is grotendeels stil komen te liggen. Opvallend is dat de vraag naar oogst 2022 nog steeds groot is. Webshops stabiliseren in groei, maar kopen nog steeds een meervoud aan bollen ten opzichte van voor de coronacrisis. De export ziet een gedeelte van de vraag wegvallen in de Oostbloklanden, maar realiseert daarentegen weer groeicijfers in andere landen. 

In de handel hebben we het alweer over de oogst, maar laten we eerst maar even genieten van de bloei, net als de toeristen. De groei komt toch pas later!