Handelspraat met Kevin van Haaster

Bloembollen zijn gewild, de handel loopt ontzettend goed, maar zijn er wel genoeg bollen?

De droogverkoop heeft een ingewikkeld, maar ook een voornamelijk goed jaar achter de rug. Het is met name het online segment dat een extreme groei heeft laten zien, waardoor er met veel vertrouwen bollen worden aangekocht. Het lijkt erop dat de tulpenprijzen op de bloemenveiling het startschot is geweest voor een ongekende behoefte naar bloembollen in het broeierij segment. Dat zien we ook op de Aziatische markt, die weer volop in beweging is na een seizoen van afwezigheid. Er is volop vraag naar bollen vanuit de markt. Dat stemt ons goed!
 
Doordat iedereen weer graag bloembollen gaat kopen, zijn de tulpensoorten waaraan afgelopen seizoen nog getwijfeld werd of het nog wel toekomstperspectief had, inmiddels uitverkocht. Ook het aanbod van hyacinten en narcissen is schaars en de krokussen waren zelfs al uitverkocht voordat de voorverkoop van start ging. 
 
Het koude voorjaar en de vele regenval van de laatste dagen maakt de komende periode van oogst extra onvoorspelbaar. Met als gevolg dat we zo langzamerhand vaker nee moeten verkopen, dan dat er daadwerkelijk een transactie tot stand komt. Gelukkig zijn er nog nooit lege bollenzakjes de winkel in gegaan en zijn de tulpenbollen nooit uitverkocht. Wellicht is hierdoor de daghandel dit jaar wel belangrijker dan ooit!

Meer actueel nieuws