Steun de kweker

Steun de kweker

Steun de kweker!

Ook de sierteelt sector is hard getroffen door de corona crisis. Dat betreuren wij natuurlijk ten zeerste. Het raakt ons ook. Gelukkig zien we heel veel creatieve initiatieven ontstaan, waarmee de kwekers geholpen worden. Zo worden bijvoorbeeld bossen tulpen, bol- en plantarrangementen, perkgoed voor de tuin, paasarrangementen en vaste planten massaal aan de straat aangeboden. Inwoners van de Bollenstreek, bedrijven uit de omgeving maar ook van verder, kunnen helpen door rechtstreeks bij de kweker te kopen.

‘De grootste daling van onze afzet was op de veiling te merken’, vertelt een van de kwekers. ‘Zowel de export, als de afname in Nederland voor supermarkten en tuincentra lag in één keer stil. Zowel de afnemers als de consument hadden andere prioriteiten, bloemen en planten hoorden daar plotsklaps niet meer bij.’

Maar dit hele gebeuren kreeg ineens ook een positieve wending. De acties om de zorghelden te bedanken en #steundekweker dwongen kwekers creatief om te gaan met de situatie. ‘We kunnen wel stellen dat bloemen op dit moment voor een hoop leven in de brouwerij zorgen. Dagelijks komen hier hordes mensen langs’, vertelt een tulpenkweker. ‘Mensen uit alle hoeken en gaten van Nederland weten ons te vinden. Er zijn zelfs mensen die via ons 12.500 pakken van 50 tulpen afnamen die ze in één dag in hun regio verkochten. Dat valt voor ons bijna niet meer te organiseren. Maar ach, het heeft wel wat!’.

‘De grootste zorg is eigenlijk de zomer’, vervolgt de tulpenkweker. ‘De grote vraag is of we de bollen kwijt kunnen. De onzekerheid die in de markt hangt, is niet goed. En dus vraag je jezelf iedere keer af waar je goed aan doet. De kortste klap is de bollen rooien en niet verkopen. De andere optie is afwachten wat er gaat gebeuren, en als het tegenzit dan pas weggooien. We gaan het zien.

We merken nu in ieder geval dat bloemen een boel vrolijkheid in huis brengen. En we hopen heel erg dat dat in het systeem van mensen blijft, en dat ze de komende jaren ook weer bloemen in huis blijven halen.’