Blog Dave Schreurs | Goedkoop is duurkoop

Honderden jaren geleden wisten ze het al; onze voorouders. Ramp en tegenspoed overwinnend, maar op die locatie wil ik zitten. Een locatie voor: vruchtbaarheid van de bodem, handelscentrum van een regio of gunstige klimaatomstandigheden. Allemaal redenen om de juiste plek te koesteren.

In ons vak is dit niet anders. Na een desastreus najaar met slechte plantomstandigheden - en nog erger - slechte omstandigheden voor de ontwikkeling van alles wat moet groeien, wordt de juiste plek wel erg zichtbaar. Elke kweker en inmiddels ook handelaar weet wat er nu speelt in het bollenvak; matige opkomst van de voorjaarsgewassen. En de door de kwekers gevreesde vervolgschade is nu door het relatief koude weer nog niet eens zichtbaar.
Toch zijn er ook zeker positieve signalen in de vorm van egaal mooi gekleurde bollenvelden in alle windstreken van Nederland bloembollenland. Goede zandgronden in de Bollenstreek en de kop van Noord-Holland en beste kleipercelen, zwaar of licht in de Noordoostpolder waar met de bollen niks mis mee is.
 
De gemeenschappelijke voorwaarde voor deze goede teelt is dan ook de juiste grond met bijbehorende voorzieningen en onderhoud. En ja, de aanleg van een goed werkend (gesloten) drainagesysteem is een forse investering. Maar de schade die je oploopt bij een niet goede afwatering van een bollenperceel is niet te overzien. De grondprijzen van teeltgronden zitten weer behoorlijk in de lift, goede zandgronden zijn momenteel haast niet rendabel te rekenen. Toch blijft het kiezen van de juiste teeltgronden voor kwekers een belangrijk aspect van het vak. Laat dit nou net in de genen van de meeste kwekers opgesloten zitten!

Dave Schreurs, agrarisch makelaar/ taxateur