Bollenweer | Handelspraat

Handelspraat met Louis van Diest

De Keukenhof is weer open! Dit jaar viert de Keukenhof haar 75-jarig bestaan, gefeliciteerd! Wat begon met 250.000 bezoekers is uitgegroeid tot maar liefst 1,6 miljoen bezoekers in een topjaar, niet lang geleden. We merken het zeker: kwekers doen hun uiterste best om enthousiaste bezoekers van de velden te weren. Zelf word ik natuurlijk ook helemaal vrolijk van de bloeiende velden. Al die prachtige kleuren geven een gevoel van gezelligheid en nodigen uit om lekker naar buiten te gaan om te fietsen en hard te lopen.

Al met al was het wel een uitdaging om de bloembollen te planten en andere gewassen te rooien. Tijdens een bezoek aan verschillende kwekers door het hele land in november en december, merkten we dat er nog veel bollen geplant moesten worden.

Nu we in april zijn, zien we dat de nattigheid van het vorig najaar zijn sporen heeft nagelaten. Er is overal wel wat aan de hand, zoals waterschade op zowel zand-, klei- als zavelgronden. Ook aan de stand van de gewassen kun je zien dat er iets niet helemaal goed gaat. Laten we hopen dat de groeiomstandigheden verbeteren, want bij goed weer voor de bollen beginnen we weer met het rooien van leverbare bollen.

Momenteel ontvangen we veel aanvragen voor tulpen, we hopen dan ook dat de oogst goed zal zijn. De voorverkoop van dahlia's voor de nieuwe oogst is al in volle gang, en de stekkenproducenten zijn druk bezig voldoende stekken te maken om de verkochte knollen te kunnen leveren.

Ik begon deze Handelspraat met het jubileum van de Keukenhof, maar FBT heeft dit jaar ook iets te vieren: het is ons 20e jaar in de bollenbemiddelingsbranche! We zullen hier binnenkort zeker aandacht aan besteden.