Handelspraat door Kevin van Haaster

Doordacht de toekomst in

Dat er volgend jaar bollen worden verkocht is een feit. Maar hoeveel? Dat weet niemand. Eigenlijk staan we voor een horde die we ieder jaar weer nemen, alleen is de hoogte ieder jaar weer anders.

Op dit moment zien we dat er flink wat orders voor oogst 2023 geboekt worden. Meestal tegen vrijwel dezelfde prijzen als het jaar ervoor, met hier en daar een plus. Wel zit de handrem erop ten aanzien van de aantallen. Maar laten we eerlijk zijn…. We hebben de laatste 2 jaren toch op een roze wolk aan piek volume gezeten? Gaan we die lat nog hoger leggen?

In de snijbloemen zien we de laatste jaren bij de retail dat de ‘’seizoens” bloemen in de lift zitten ten opzichte van de ‘’jaarrond’’ producten. In ieder geval verwachten we dat aankomend jaar, bij het gemis van Hollandse jaarrond productie, de seizoensbloemen extra in trek zullen zijn.

Ook het broeiseizoen van de tulpen staat voor de deur. Met maar weinig afgesloten tulpen contracten, wat een stortvloed aan tulpen voor de klok kan betekenen. Gezien het gebrek aan overige bloemen betekent dit overigens niet direct een gevaar voor de prijs, maar op z’n minst een logistieke uitdaging voor de veiling.

We kijken allemaal uit naar hoge klokprijzen en gaan daar stiekem ook een beetje vanuit. Uiteindelijk brengt dit een positieve stemming in de bollenhandel en daar is een ieder bij gebaat.

Kevin van Haaster