Hoge bomen vangen veel wind

Dave Schreurs blogt over de agrarische makelaardij

Je zal maar minister voor Natuur en Stikstof zijn, niet bepaald een erebaantje denk ik. Ook minister voor Klimaat en Energie zijn, als je gewend bent een groene pet op te hebben en dan te moeten beslissen om de kolencentrales weer hoog op te stoken, is geen pretje lijkt mij.

In de discussie over stikstof lijkt het wel of je kant moet kiezen of vóór of tegen de boeren. Mijn lerares Frans op de middelbare school wist in ieder geval wel tot welke groep ik hoorde, maar dat is een ander verhaal. Het probleem waar we nu tegenaan lopen, is echter een breder probleem, dan alleen de beperking van de dierlijke stikstofuitstoot als bescherming van de natuur. Dit is een maatschappelijk probleem dat tot aan wereldniveau is op te voeren. Dat wil zeggen; overbevolking, migratie (door oorlogen), inkomensongelijkheid en de verslaving aan consumptie. Aan de ene kant worden we geacht sociaal te zijn door iedereen in een bepaalde mate van nood te helpen. Vervolgens wordt het ontstane ruimtegebrek en alle bijkomende problemen bij overbevolking “heel sociaal” afgewenteld op een bedrijfstak (lees bevolkingsgroep). Deze groep behoort daarbij verreweg tot de grootste liefhebbers én belanghebbende van een duurzame natuur van ons land.

Waarschijnlijk gaat deze discussie en strijd nog lang duren en zal er door alle partijen water bij de wijn gedaan moeten worden. Maar zoveel sancties bij een bevolkingsgroep neer te leggen, is geen beleid voeren. Daarvoor hebben de voorgangers van onze huidige bestuurders teveel laten liggen. Het zou deze minister sieren om de discussie over dit probleem breder te voeren, maar of ze die storm aan durft te gaan is maar de vraag.     

Succes!
Dave Schreurs, agrarisch makelaar/ taxateur