Zijn er genoeg bollen?

Handelspraat met Pim Hoekstra

Na een goed verkoop jaar in de bloembollen zijn de exportbedrijven vroeg begonnen met hun voorinkoop. Grotere getallen, hogere prijzen, vraag naar soorten die de kwekerij nier meer aanbiedt... Al met al, bollen zijn hot!

Op dit moment zijn de bloemen prijzen goed en de handel is graag. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de prijzen van de bloembollen. De tijd zal het leren of dit zo zal blijven. We gaan nu wel naar een periode dat de handel ‘nee’ moet gaan verkopen in het buitenland door een tekort aan aanbod. Dat is op dit moment wel het grote gevaar voor de zomer handel. Want als men eenmaal NEE gaat verkopen in een hoofdproduct, dan laat men alle andere bollen ook liggen.  

Narcis bollen

Als ik kijk naar de narcissen, dan zijn er al veel bollen verkocht voor de zomer. Veel kleurtjes zijn schaars, mede veroorzaakt door minder aanvoer van plantgoed uit Engeland. Er is overigens wel plantgoed ontvangen uit Engeland, maar voornamelijk geel.

Narcis bloemen

Ook is in Engeland de handel zeer gewild als het gaat om de narcis bloemen. In Cornwall beginnen ze in januari met het plukken van de bloemen, gevolgd door Schotland en Lincolnshire. Er is in Engeland voornamelijk veel vraag naar de narcis bloemen (Potloodjes), alleen speelt daar een ander probleem. Ze komen handjes tekort. Vanwege alle Brexit perikelen komen er minder arbeidsmigranten naar de UK.

Alles voor de bloemproductie

In het verleden kwamen veel narcissen soorten nog vanuit Engeland naar Nederland, maar tegenwoordig telen de Engelse kwekers daar voornamelijk nog maar gele narcissen. Gericht op bloeitijd van de verschillende soorten (vroeg, middel, laat). Alles voor de bloemproductie!

Zo zie je ook nu. De handel laat zich niet sturen en zal wederom worden bepaald door vraag en aanbod. En…. het loopt altijd anders dan men denkt.

 

Meer informatie over narcissen?